• JM Premium

Mogućnosti dogrijavanja, zagrijavanja i rashlađivanja vode

Updated: Apr 22, 2019


Korištenje bazena tokom godine u značajnoj mjeri zavisi od mogućnosti zagrijavanja / dogrijavanja i rashlađivanja vode. Od nekoliko mogućih opcija, izdvajamo zagrijavanje električnim grijačima, toplotnim pumpama i izmjenjivačima toplote.


Električni grijači generišu toplotu korištenjem energije iz električne mreže, uz manje inicijalne troškove ugradnje, ali i značajno veće troškove eksploatacije. Toplotne pumpe imaju veće inicijalne troškove koji se anuliraju tokom eksploatacije, jer su u mogućnosti da proizvedu 6-15 puta više energije nego što im je potrebno za rad. Tako npr. toplotna pumpa snage 2 kWh može da isporuči 11 kWH toplotne energije, što je čini višestruko efikasnijom od električnog grijača. Izmjenjivači toplote koriste neki od postojećih sistema grijanja ili hlađenja za razmjenu toplote i imaju smisla ukoliko već posjedujete npr. sistem centralnog grijanja. Toplotne pumpe i izmjenjivači toplote mogu se koristiti istovremeno i za zagrijavanje i za hlađenje.


Za slane bazene koriste se titanijumski grijači. Toplotna pumpa i izmjenjivač takođe se mogu koristiti na slanim bazenima.


Za obračun uštede kao primjer uzimamo električni grijač od 12 kW i prosječnu cijenu električne energije od 15 pfeninga po kWh. Da bi se temperatura vode podigla za 10°C, u toku sezone (150 dana) potrošiće se prosječno 11,700 kWh ili 1,755 KM. Za isto vrijeme i za isti efekat toplotna pumpa potrošiće 975 kWh odnosno 146 KM. Razlika u cijeni toplotne pumpe i električnog grijača pokriće se kroz (uračunavajući i troškove potrošnje električne energije toplotne pumpe), u periodu od 2-3 godine.

159 views0 comments

Recent Posts

See All