• JM Premium

Slani bazeni (Elektroliza)

Updated: Apr 22, 2019

Postoje bitni razlozi zbog čega se sve više ljudi odlučuje za izgradnju bazena sa slanom vodom, ili za ugrađivanje sistema koji podržava ovu mogućnost na postojećim bazenima. U poređenju sa bazenskom opremom na slatku vodu, cijena opreme koja podržava slanu vodu veća je za nekih 15-20%, ali se ova investicija anulira kroz otprilike 2 godine, zbog ušteda na tečnom hloru i bazenskoj hemiji. Istovremeno, kvalitet vode i pozitivni efekti na zdravlje kupača su nemjerljivi (djeca, starije osobe, lica sa osjetljivom kožom, očima i sinusima). Voda je meka, nema iritacije, a tretman je daleko lakši od tretmana slatke vode.


Za tretman slatke vode koristi se mjerno-dozirna jedinica za pH i hlor, a postoji i mogućnost dodatnog tretmana vode putem UV lampe i ozonizatora. Za tretman slane vode koristi se elektroliza ili hidroliza. Ovo podrazumijeva instalaciju uređaja sa ćelijom za proizvodnju gasovitog aktivnog hlora iz slane vode koji se ne deponuje, već vrši dezinfekciju još dok se nalazi u cjevovodu, tako da se u samom bazenu praktično ne osjeti hlor. Da bi sistem elektrolize / hidrolize funkcionisao, u vodu se dodaje morska nejodirana so obogaćena mineralima. Ovako tretirana voda nije slana poput morske, već blago slankasta, tako da ne proizvodi iritacije očiju, kože i sluzokože.


Važno je napomenuti da neke od opcija za elektrolizu / hidrolizu imaju u sebi integrisan filterski upravljač koji daje autonomiju u pogledu upravljanja kvalitetom vode, jer sam kontroliše, upravlja i putem wi-fi modula distribuira informacije o stanju i kvalitetu bazenske vode (smart home sistem). Ugradnjom elektrolize sa filterskim upravljačem, Vaš bazen postaje autonomniji, jednostavniji i spremniji za svakodnevnu upotrebu.
2,238 views0 comments

Recent Posts

See All